fbpx
Dijabetesno stopalo kao komplikacija dijabetesa

Dijabetesno stopalo kao komplikacija dijabetesa

Dijabetesno stopalo je jedna od najozbiljnijih komplikacija šećerne bolesti.

Dijabetes je bolest od koje trenutno samo u Srbiji boluje oko 710.000 ljudi prema evidenciji ,,Batuta“

.

Dakle, radi se o broju obolelih koji su evidentirani, a nažalost, postoje i oni koji nisu evidentirani i koji još uvek nisu otkrili da boluju od ove podmukle bolesti.

Komplikacije ove bolesti su brojne i nimalo se nije lako izboriti sa njima. Zato se preporučuje da treba preduzeti sve potrebne mere kako komplikacije ne bi nastupile. Prevencija na prvom mestu!

Dijabetesno stopalo

Česte posledice dijabetesa su:

 • Retinopatija
 • Dijabetesno stopalo
 • Makrovaskularne komplikacije
 • Nefropatija
 • i druge

Dijabetesno stopalo

Dijabetesno stopalo je jedna od najtežih komplikacija Dijabetesa. Predstavlja skup koštanih i mekotkivnih promena na stopalu. Arterije nogu su podložne arteriosklerozi kao komliplikaciji ove bolesti. Upravo zbog oboljenja arterija nogu dolazi do pojave dijabetesnog stopala.

Usled pojave ove posledice veoma je važno voditi računa da ne dodje do infekcije. Uglavnom oboleli od dijabetesa su i upoznati sa činjenicom da moraju posebnu pažnju posvetiti svojim stopalima. Ne smete zanemariti nijednu ranicu koja se pojavi. Dakle, preporučuje se dodatna higijena i dodatna pažnja prilikom održavanje iste. To znači da obavezno morate voditi računa da stopala ne budu vlažna i da ih dobro osušite uvek. Preventivne preglede stopala obavezno morate uključiti u svakodnevnu rutinu jer samo tako vam ništa neće promaći.

Vodite računa o obući. Vašim stopalima je potrebno rasterećenje, tako da neudobna obuća u kojoj će vam se noga znojiti ne samo da nije preporučljiva, već može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

Koža dijabetičara ne može zadržati vlagu, pa je pojava suve kože koja svrbi i peruta se česta pojava. Ponekad su promene na koži tog tipa i prvi simptom pojave dijabetesa, a neretko su i posledica dijabetesa zbog oštećenja nerava. 
Obratite pažnju, reagujte blagovremeno da ne dodje do posledica.

Dijabetesno stopalo u krajnjem slučaju dovodi do gangrene. Međutim, u početku, manifestuje se u vidu čireva i deformiteta stopala, a nekroza i gangrena su teži oblici ove komplikacije.

Dijetetski suplementi i da li mogu pomoći?

Dijetetski suplementi tj. dodaci ishrani su prirodna rešenja, koja se kod onih bolesnika kod kojih je već došlo do nastupanja posledica koriste uz redovnu lekarsku terapiju kako bi ublažili postojeće komplikacije.

Dijetetski suplement kao što su Regulex kapsule, snižava nivo šećera u krvi, stimuliše lučenje i smanjuje rezistenciju ne dejstvo insulina, smanjuje nivo ukupnog holesterola i triglecira i sprečava nastanak komplikacija. Takođe, doprinosi kvalitetu života i ublažava nastupile komplikacije.

Takođe je važno da je dijetetski suplement standardizovan, što bi značilo da svaka kapsula ima istu količinu aktivne materije. Više o sastavu Regulexa možete pročitati OVDE.

Ono što nikako ne smemo zaboraviti je da svaki bolesnik mnogo može pomoći sam sebi prvenstveno vodeći računa o svojim navikama i kontrolišući svoju primarnu bolest. Dijabetes je hronično oboljenje i sa njim se mora živeti. Međutim, na vama je da odredite pravac u kome ćete ići. Vodite računa o ishrani, uključite fizičku aktivnost, regulišite telesnu težinu i prvenstveno kontrolišite dijabetes i masnoće.

Naravno, budite uporni i istrajni jer cilj nije lako dostići, ali je moguće!

Više naših tekstova možete pročitati OVDE

Šta je ketoacidoza i zašto je opasno kada mokraća miriše na aceton?

Šta je ketoacidoza i zašto je opasno kada mokraća miriše na aceton?

Šta je ketoacidoza u šećernoj bolesti i zašto je opasno kada mokraća miriše na aceton?

Često čujemo izraze kao što su acetonska tela, ketoacidoza, puferi krvi, bikarbonati, acetil Co A, krebsov ciklus, itd.

Znamo da su to poremećaji koji mogu dovesti i naš život u pitanje. Međutim, šta je ketoacidoza i zasto nastaje, i kakve to veze ima sa dijabetesom, tj šećernom bolešću?

Naime, acetonska tela su aceton, acetosirćetna i beta hidroksibuterna kiselina. Dakle kiseline su u pitanju. Te kiseline služe kao izvor energije u našem organizmu. Naročito su bitne za funkciju mozga jer mozak koristi iskljucivo glukozu kao izvor energije. Mišići i srce su takodje tkiva koja ih koriste kao dodatnu energiju. Dakle, acetonska tela su značajna našem organizmu, ali u veoma malim koncentracijama. Ona predstavljaju svojevrsnu preraspodelu energije, jer nastaju iz masti i idu tamo gde masti ne mogu dopreti.

ketoacidoza i dijabetes

Kada nastaje problem?

Problem nastaje kada u ćeliji nema glukoze, a kada to u ćeliji nema glukoze?

Nema je kada gladujemo, kada jedemo samo masti i proteine bez šećera. Najčešći problem kada nemamo glukozu u ćeliji je šećerna bolest, jer se tada glukoza nalazi u krvi a ne u ćeliji.

Nema glukoze i to dovodi do toga da se blokiraju normalni metabolički procesi u organizmu, te se stvara ogormna količina acetonskih tela. Organizam ove kiseline ne može iskoristiti u toj količini i one se gube putem mokraće. Zato pacijenti osećaju da im mokraća miriše na aceton. To je često prvi simptom koji ih dovede lekaru.

Miris acetona u mokraći je ozbiljan problem, jer te kiseline kada se nadju u moraći su već ozbiljno poremetile ph krvi i to je relativno urgentno stanje u medicini koje se mora rešavati.

Ukoliko pacijent uzima terapiju, a oseti miris acetona u mokraći, to je znak veoma loše regulacije nivoa šećera u krvi koja je i dovela do ove opasne akutne komlikacije.

Dakle, ako osetite miris acetona u urinu, ili gladujete, ili ste na mesnoj dijeti, ili imate dijabetes koji nije pravilno regulisan. Javite se lekaru u svakom slučaju i pravilno uzimajte vašu terapiju. Pokušajte da imate optimalnu glikoregulaciju, jer akutne komplikacije vode u hronične, koje nisu tako burne ali ih ne osetimo na vreme i obično je već kasno da ih lečimo kada do njih dodje.

 

Doc. dr Andrej Veljković

Holesterol i dijabetes su u vezi

Holesterol i dijabetes su u vezi

Holesterol i dijabetes su u vezi, a taj par može biti veoma nezgodan gost u našem organizmu.

Dijabetes mellitus ili Šećerna bolest je oboljenje koje poprima epidemijske razmere.

Podaci u našoj zemlji kažu da skoro milion osoba boluje od ove podmukle i opake bolesti. U osnovi poremećaja je loše iskorišćavanje glukoze u organizmu jer ovaj šećer ne može da udje u ćeliju. Dijagnoza se relativno lako postavlja jer simptomi kao sto su pojačana žeđ, učestalo mokrenje uz gubitak u težini pacijente odvedu kod lekara.

A, najveći problem, nakon dijagnoze, jeste održati glikemiju tj. nivo šećera na optimalnom nivou. Cilj je da se spreče komplikacije dijabetesa.

Naročito su opasne kasne komplikacije na krvnim sudovima koje dovode do infarkta miokarda ili šloga tj. moždanog udara. Uzrok ovih promena je ateroskleroza koja predstavlja nakupine holesterola na zidovima krvnih sudova i taj proces je ubrzan kod pacijenata sa šećernom bolešću. Osobe sa loše regulisanom glikemijom koriste masti kao izvor energije i odatle potiču masnoće u krvi i ubrzan proces ateroskleroze. Spomenuli smo holesterol pa da razjasnimo sta je on i zašto ga se toliko plašimo.

Holesterol je po svojoj strukturi alkohol ali ga zbog svojih osobina ubrajamo u masti. Unosi se u organizam putem hrane ali se mnogo više u organizmu sintetiše. Sinteza holesterola je pojačana kod dijabetičara. Holesterol ne mora biti loš. On ima značajne uloge u organizmu i mi bez njega ne možemo da živimo. Medjutim bitno je i koji holesterol dominira u našem organizmu. Najprostije rečeno, postoji “loš” LDL holesterol, i HDL kog zovemo “dobrim” holesterolom. Problem je što je kod dijabetičara poremećen odnos ovih lipoproteinskih nosača holesterola pa povećan LDL dovodi do ateroskleroze. Ali, nije samo on odgovoran za aterosklerozu. Da bi nastale tzv. penušave ćelije koje su preteča aterosklerotskih plakova, holesterol se mora izmeniti oksidativnim stresom. Nivo oksidativnog stresa je povećan u dijabetesu.

Postavlja se pitanje kako možemo sebi pomoći i doprineti zdravlju

Kada govorimo o holesterolu i aterosklerozi kao komplikaciji šećerne bolesti najveću korist možemo imati od dijetetskih suplemenata. Regulex, kao dijetetski suplement, ujednačava nivo glukoze u toku dana i sprečava prekomerno korišćenje masti kao izvor energije. Čini da glukoza udje u ćeliju i da se iskoristi i na taj način sprečava pretvaranje šećera u holesterol. Regulex povećava nivo dobrog HDL holesterola koji se vraća u jetru i deluje zaštitno protiv ateroskleroze. I možda najbitnije, regulex deluje antioksidativno i sprečava glikacije proteina. Na taj način sprečava taloženje holesterola i nastanak ateroskleroze čak i kada je loš holesterol povećan.

Holesterol i dijabetes- savet

Da bi holesterol i aterosklerozu držali pod kontrolom neophodno je regulisati ishranu ali to nažalost nije dovoljno. Potrebna je optimalna regulacija glikemije i umerena fizička aktivnost uz uzimanje dijeteteskih suplemenata i na taj način ćemo odložiti aterosklerozu koliko god je moguće. Atersokleroza je nažalost neminovnost i kod zdravih osoba, a samo od nas zavisi koliko će uznapredovati.

 

AUTOR: Doc. dr Andrej Veljković

 

Kako proveriti da li terapija deluje- glikozilisani hemoglobin

Kako proveriti da li terapija deluje- glikozilisani hemoglobin

Kako proveriti da li terapije deluje i šta je glikozilisani hemoglobin?

Često dobijamo pitanja pacijenata kako da znaju da li terapija ima efekta i da li je koncentracija glukoze na optimalnom nivou tokom čitavog dana. Pitanja su na mestu! Dijetetski suplementi kao što je Regulex značajno doprinose regulaciji glikemije kod pacijenata sa već postojećom terapijom ili kao monoterapija u početnim stadijumima bolesti. Pacijenti ističu da se subjektivno bolje osećaju, da ne osećaju tegobe vezane za variranje nivoa šećera u krvi, da im je opšte stanje bolje. Ali realni pokazatelji su neophodni kako bi se uverili u efikasnost terapije.

Drugo, takodje realno pitanje pacijenata je, Ok. mi merimo glikemiju i u laboratoriji i samomeračima, ali kako da znamo da li nam je u toku čitavog dana glikemija dobra, jer se ne možemo bockati non stop? Pacijenti su potpuno u pravu, jer svaki skok glikemije dovodi do promena koje hronično vode u komplikacije dijabetesa i na kraju to sve remeti kvalitet života pacijenata.  To i jeste najveći problem u terapiji ove bolesti- kako da glikemija bude na nivou kao kod zdravih osoba?

Značaj glikozilisanog hemoglobina

 

Rešenje srećom postoji. Naime, glikozilisani hemoglobin je nešto što nam omogućava da dugotrajno pratimo efekte terapije. Naročito je značajan HbA1c koji je izolovan tokom 1950-ih, iz HbA a primenom hromatografije. Ovaj hemoglobin nastaje glikacijom postojećeg hemoglobina u eritrocitima. Naime, glukoza se neenzimski vezuje za obično  N-terminalni deo lanca β-globina, ali se glikacija može desiti i na drugim delovima β-lanca ili na α-lancu. Jednom vezana glukoza tu i ostaje. Svaki skok nivoa šecera dovede do toga da se više glukoze veže za hemoglobin, a stepen njenog vezivanja je proporcionalan visini i dužini održavanja visokog nivoa šećera u krvi.  Drugim rečima, ukoliko je koncentracija šećera u krvi viša, utoliko je veće njegovo vezivanje za hemoglobin, i obrnuto.  Obzirom da se hemoglobin nalazi u eritrocitima a oni žive 120 dana, to nam daje mogućnost da procenimo efekat terapije unazad tri meseca!

Kod osoba koje ne pate od hiperglikemije ili šećerne bolesti, prosečne vrednosti HbA1c kreću se u rasponu od 3,5 % do 5,5%.

Kada je HbA1c 7% , prosečna vrednost šećera u krvi je 6,5 mmol/l., što najbolje pokazuje  prikazana tabela.

tabela

Svetska Zdravstvena Organizacija preporučuje za kontrolu glikemije sledeće vrednosti za HbA1c:

 • < 6,5% – dobro kontrolisana glikemija,
 • 6,5 – 7,5% – granične vrednosti glikemije,
 • > 7,5% – loše kontrolisan nivo glikemije.

Koliki je značaj smanjenje vrednosti HbA1c za samo 1%, najbolje govore ovi podaci, koji ukazuju na to da je smanjenje rizika manje:

 • 21%— za nastanka svih komplikacija kod šećerne bolesti
 • 21%— za smrtni ishod izazvan šećernom bolešću
 • 14%— za nastanka infarkta srca
 • 37%— za pojavu mikrovaskularnih komplikacija (neuropatije, otkazivanja rada bubrega i oštećenja vida).

 

Dakle, cilj svake terapije dijabetesa je da vrednosti glikozilisanog hemoglobina budu što blize 7% i ispod ovog nivoa što se smatra uspešnom terapijom. Vrhunski uspeh terapije je ako se kod pacijenata glikozilisani hemoglobin spusti ispod 6,5%.  Upravo uz pomoć ovog biohemijskog markera se procenjuje pravi efekat terapije i to unazad 3 do 4 meseca.

glikozilisani hemoglobin

Što se tiče Regulex kapsula kao dijetetskog suplementa, a imajući u vidu da je Dijabetes kompleksna bolest, trebalo bi ga koristiti minimum 3 meseca uz postojeću terapiju i nakon toga uraditi analize uključujuci HbA1c (glikozilisani hemoglobin) i videti prave efekte terapije.

Glikozilisani hemoglobin kod predijabetesa

 

Posebno bih istakao granične slučajeve tj. pacijente kod kojih je nivo HbA1c (glikozilisanog hemoglobina) izmedju 6 % i 6,5% jer kod njih se definitivno dešavaju hiperglikemije i to stanje se može definisati kao predijabetes ili poreme’ena tolerancija na glukozu.  U tim slučajevima, Regulex kapsule mogu imati značajnu ulogu u regulaciji nivoa šećera i u odlaganju nastanka bolesti.  Ukoliko je  glikozilisani hemoglobin niži, u organizmu se ne dešavaju promene koje bi dovele do komplikacija bolesti i ako je ovaj marker optimalan, osobe sa dijabetesom kontrolišu njihovu bolest na pravi način i na taj način sebi omogućavaju dug i kvalitetan zivot!

 

Autor: Doc. dr Andrej Veljkovic

Dijetetski suplementi – Kako odabrati?

Dijetetski suplementi – Kako odabrati?

Dijetetski suplementi ili dodaci ishrani, su proizvodi čija je namena da dopune normalnu ishranu. To znači da su bogati izvori hranljivih materija, ali i drugih supstanci koje su potrebne u ishrani. Često su bogat izvor vitamina, minerala, aminokiselina ili drugih supstanci sa nutritivnim efektom. Koriste se samostalno ili u kombinaciji sa postojećom terapijom prepisanom od strane lekara. Ono što je veoma važno je da se nikako ne mogu smatrati lekovima, ali ih lekari neretko preporučuju jer imaju blagotvorno delovanje na zdravlje čoveka.

Zapravo, njihova primena u svetu je u ekspanziji upravo zbog modernog stila života, koji ljudima ne pruža dovoljno vremena kako bi se bavili svojom ishranom u dovoljnoj meri.  Iz tog razloga, dijetetski suplementi su pravi izbor za sve one osobe kod kojih je utvrđen smanjen unos pojedinih sastojaka hrane, za one kojima je potrebno određeno fiziološko delovanje, kao i za recimo decu i trudnice kojima su dodaci ishrani od velikog značaja.

Na tržištu postoji veliki broj dijetetskih suplemenata, po zakonu odobrenih u vidu pastila, tableta, pilula ili kapsula kao što su Regulex kapsule za regulaciju nivoa šećera u krvi , a koje pacijentima  doprinose u smislu bolje regulacije glikemije. Ujedno pečurka Coprinus Comatus svojim sastavom sprečava komplikacije šećerne bolesti što je od velikog značaja za obolele od dijabetesa jer se kod njih mnogo češće i ranije javljaju neka oboljenja nego kod zdravih ljudi.

Međutim, osim po farmaceutskom obliku, dijetetski suplementi se na tržištu razlikuju i po sastavu, ceni i po kvalitetu što je i najbitnija razlika.

Ono što je važno za svakog je da  se u masi dijetetskih suplemenata koji postoje na ovom našem tržištu odluči za pravi.

Dijetetski suplementi

Regulex kapsule – Dijetetski suplement za regulisanje nivoa šećera u krvi

Pa, dakle, kako prepoznati koji su dijetetski suplementi vredni vaše pažnje?

Prvo pitanje na koje biste trebali odgovoriti je – Šta je to što vas muči? Da li vam opada kosa i imate slabe nokte ili recimo imate zdravstveni problem poput regulacije nivoa šećera u krvi.

Drugo pitanje, na koje bi trebalo da znate odgovora je upravo to –  Da li želite nešto što se prodaje u apoteci i ima odobrenje Ministarstva zdravlja ili recimo, čaj koji po ,,staroj recepturi“ u svojoj kuhinji, kuva od komšinice Jule tetka po majci, pa njena svekrva.  Svakako da bi apoteke bile pravo mesto za kupovinu, a dijetetski suplement odobren od strane Ministarstva zdravlja, pravi izbor.

Treće pitanje bi bio ujedno i odgovor vašeg lekara kada bi ga pitali da li bi taj određeni suplement koji ste odabrali imao blagotovorno dejstvo na vaše zdravlje. Ukoliko je odgovor da, onda nema dileme.

Predostrožnost je nešto što se svakako preporučuje. Vaše zdravlje je vaše blago i imate potpuno pravo da proverite i dobro se raspitate pre nego kupite bilo koji prirodni preparat.

Savremeni život donosi mnogo  problema savremenom čoveku i ugrožava njegovo zdravlje, što neko primeti odmah, a neko, nažalost, tek kasnije. Naši stari su govorili da je bolje sprečiti nego lečiti….dakle, vodite računa o svom zdravlju na vreme, osluškujte svoje telo jer vam ono govori šta mu je potrebno.

Međutim, savremeni svet i u skladu sa njim i savremena tehnologija, danas nam donose i nešto dobro.  Omogućuju nam, pre svega, da iz prirode uzmemo ono najbolje i  to na bezbedan i kontrolisan način, a to treba iskoristiti.

 

Tekst – Ishrana kod dijabetesa možete pročitati ovde

 

Ishrana kod dijabetesa

Ishrana kod dijabetesa

Ishrana kod dijabetesa je od izuzetne važnosti.

Diabetes mellitus ili šećerna bolest, je oboljenje koje zahteve prilagodjavanje kompletnog načina života, ishrane i fizičke aktivnosti ovoj bolesti. Da bi insulinska terapija ili terapija oralnim antiglikemicima, uz dodatak dijetetskih suplemenata, kao što je Regulex, bila uspešna i efikasna, neophodno je prilagoditi bolesti vrstu namirnica koje se konzumiraju, kao i pravilno rasporediti obroke u toku dana, u skladu sa fizičkom aktivnošću.

U ishrani kod dijabetesa je veoma bitan odnos izmedju ugljenih hidrata, masti i proteina.
Od ukupnog energetskog unosa, ugljeni hidrati bi trebalo da čine 50-60%, masti 30% i proteini 20%.

Unos hrane bi trebalo rasporediti na 3 obroka, a to podrazumeva doručak, ručak i večeru, sa ili bez 1-2 užine. Hranu bi trebalo uzimati u približno isto vreme. Najbolje je izmeriti nivo šećera u krvi i to u periodima izmedju obroka. Ukoliko su vrednosti šećera u krvi niže od 5mmol/l, užine su potrebne i to dve. Prva užina, može biti slična doručku, a druga, popodnevna užina, može biti sačinjena od voća ili povrća. Voće, ipak, ne bi trebalo  unositi svaki dan, već svaki drugi ili treći dan jer ima visok glikemijski indeks. Ujedno, voćni šećer (fruktoza) se u organizmu pretvara u glukozu i na taj način dovodi do porasta glikemije.

Ishrana kod dijabetesa – preporuka u pripremanju hrane

Preporuka u pripremanju hrane je da hranu što kraće termički obradjujete. Izbegavati dodavanje jakih začina, a najbolje je spremati hranu na pari, kuvati u vodi, ili peći u aluminijumskoj foliji. Preporučeni začini su biber, peršun, mirođija, limunov sok, beli luk, đumbir, lorber, cimet, i to u umerenim količinama.

ishrana kod dijabetesa

HLEB – dozvoljeno je po jedno parče (50 gr) po obroku. Izbegavati belo brašno, a konzumirati crni, raženi hleb, poželjno sa semenkama jer dijetetska vlakna usporavaju proces varenja i na taj način sprečavaju varijacije glikemije. Bitno je da se više izvora skroba ne uzima u isto vreme, tj. ako se jede krompir, pirinač ili pasulj, hleb nije neophodan. Testenine izbegavati.

MESO – piletina, teletina, nemasna govedina, jagnjetina i riba (nemasna) se preporučuju. Meso je najbolje bariti i ukloniti  kožicu i masnoću. Dozvoljen način pripreme je i pečenje na teflonu ili na roštilju.

JAJA – preporuka je 1-2 jajeta nedeljno, ali novija istraživanja dokazuju da je dozvoljen unos i većih količina jaja, osim ako pacijenti nemaju problema sa varenjem masti.

MLEKO I MLEČNI PROIZVODI – birati nemasna mleka. Kiselo mleko i jogurt su, pak, više masni I ograničava se njihov unos. Margarin izbegavati, birati proizvode koji sadrže nezasićene masti u odnosu na zasićene masti životinjskog porekla.

ČORBE – poželjno ih je kuvati od povrća i to raznih vrsta, sa što manje masnoća.

Kako je dijabetes hronična bolest, neophodna je odlučnost i istrajnost pri menjanju načina ishrane i života, jer je ishrana kod dijabetesa od izuzetne važnosti. Pravilna ishrana kod dijabetesa, sa optimalnom fizičkom aktivnošću, uz upotrebu dijetetskih suplemenata kao što su Regulex kapsule, odlaže kasne komplikacije dijabetesa.

Nije lako, ali nije nemoguće i zapravo, ono najbitnije, doprineće da kvalitetnije živite!

Autor: dr sc. med. dr Andrej Veljković